Godelieve Engbersen

Projecten:Water is life

"Kennis delen = vermenigvuldigen"

Repair Café Tilburg

Jan 1, 2012

Tilburg heeft tweede Repair Café

 

Wat doe je met een broodrooster die het niet meer doet? Met een fiets waarvan het wiel aanloopt? Of met een trui waar mottengaatjes in zitten? Weggooien? Mooi niet! Transition Town Tilburg organiseert op Zaterdag 28 januari het tweede  Repair Café van Tilburg. Opening door Nachtburgemeester/V Tilburg


In het Huis van de Wereld, aan de Spoorlaan,draait het op Zaterdag 28 januari allemaal om repareren. Tussen 13:00 en 17:00 uur staan diverse vaklieden klaar: elektriciens, naaisters en een fietsenmaker helpen gratis bij alle mogelijke reparaties. Ook gereedschap en materialen zijn aanwezig. Mensen die het Repair Café bezoeken, nemen van thuis kapotte spullen mee. Broodroosters, lampjes, föhns, kleding, fietsen, speelgoed, servies... alles wat het niet meer doet, is welkom. En maakt kans op een geslaagde reparatie. De vaklui in het Repair Café weten bijna altijd raad.

 

Door repareren te promoten, wil Transition Town Tilburg bijdragen aan het verkleinen van de afvalberg. Dat is hard nodig, vindt Roland Samuels. "In Nederland gooien we ontzettend veel weg. Ook dingen waar bijna niets mis mee is, en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zouden zijn. Helaas zit repareren bij veel mensen niet meer in het systeem. Met het Repair Café willen we daar verandering in brengen."

 

Het Repair Café is ook bedoeld om buurtbewoners op een nieuwe manier met elkaar in contact te brengen. En te ontdekken dat er heel veel kennis en praktische vaardigheden in de buurt aanwezig zijn. Roland Samuels: "Als je samen met een tot dan toe onbekende buurtgenoot een fiets, een cd-speler of een broek hebt gerepareerd, bekijk je die persoon toch anders als je hem of haar de volgende keer op straat tegenkomt. Samen repareren kan leiden tot heel leuke contacten in de buurt." 

 

De Nachtburgemeester, thema Bewustleven en duurzaamheid, wijst erop dat repareren ook geld en kostbare grondstoffen bespaart, en bijdraagt aan de beperking van de CO2-uitstoot. "Maar bovenal willen we met het Repair Café laten zien dat repareren leuk is, en vaak heel makkelijk."

« Ga terug

 


Godelieve Engbersen, Water is Life,