Godelieve Engbersen

Projecten:Water is life

"Het leven als kunstwerk"

18 juli Nachtburgemeester/V viert verjaardag + 1,5 jaar in functie - Boomtak

Jul 1, 2013

Nachtburgemeester/V Tilburg, Godelieve Engbersen, bij het Cultureel Café.
Zondagmiddag 20 juni jl. werd in het Cultureel Café Wilbert van Herwijnen geïnterviewd over de procedure rondom de benoeming van het Stadsdichterschap. Interviewer Nol van Trier was benieuwd naar de geschiedenis van deze benoemingscommissie de afgelopen jaren. Wilbert van Herwijnen (vz) wist gedreven te vertellen hoe de commissie de afgelopen jaren tot de keuze was gekomen. Ook roemde Wilbert het Stadsdichterschap: 'Het Stadsdichterschap heeft de stad Tilburg heel veel geboden. Veel meer dan de jaarlijkse kosten van 3000,-'.
Dat is ook zo in mijn ogen. Er is ontzettend veel georganiseerd door ònze Stadsdichters. Op zondag 25 augustus wordt Jasper Mikkers geïnaugureerd als opvolger van Esther  Porcelijn.  

Meer weten over het stadsdichterschap? Dat kan, zie: http://www.regionaalarchieftilburg.nl/wiki/Stadsdichter

Nachtburgemeester/V TIlburg - 
Op 21 december 2011 ben ik, Godelieve Engbersen, geïnaugureerd door de vorige Nachtburgemeester Zeus Hoenderop, met goedkeuring van Wilbert van Herwijnen. Het Nachtburgemeesterschap in Tilburg is onduidelijker dan het Stadsdichterschap. Er wordt niet expliciet iets gevraagd door een commissie, ook is het 100% vrijwilligers-werk. In 2013 zijn er een twintigtal Nachtburgemeesters in Nederland. Twee keer is er al een succesvol Nacht-burgemeestercongres georganiseerd. Elke Nachtburgemeester in zijn/ haar stad vult zijn/haar rol op eigen maner in. De dynamiek van de dag en van de nacht zijn natuurlijk zeer verschillend. De meerderheid van de mensen leeft en werkt overdag bij voorkeur volgens het principe: rust, reinheid, regelmaat. Het Nachtleven wordt meer gekenmerkt  door ónrust, ónregelmaat. 

De nacht is ánders!
Hoe geef je vorm aan de functie van Het Nachtburgemeesterschap...? Dat vraag ik mezelf soms ook nog af. 
Natuurlijk omdat ik dagelijks met de vraag wordt bestookt: 'Wàt dóet een Nachtburgemeester nu eigenlijk?
Er volgt soms lacherigheid, verbazing alsook wel positieve feedback op al de activiteiten die ik de laatste 1,5 jaar heb georganiseerd. Denk hierbij aan de maandelijkse lezingen over uiteenlopende taboe-ondewerpen;  
de filmavonden, het maandelijks vegetarisch eetinitiatief; de Volle Maanswandelingen; de uiteenlopende audio-opnames bij allerlei culturele activiteiten in de stad door mij  opgenomen en vervolgens uitgezonden door Omroep Tilburg; Spreekstalmeester bij allerlei uiteenlopende maatschappelijke initiatieven (oaFoodfestival). 
Vaak in samenwerking met meerdere partners, met hulp van mijn gewaardeerde en geraadpleegde Raads- en daadsleden. 

Zo voel ik me dan ook meer verbonden met het beeld van ''Mère de nuit" moeder van de nacht' dan 'Nightmayor'. Iemand die de stad hart en ziel geeft. Allerlei burgerinitiatieven en social innovation-initiatieven zet ik graag in het zonnetje, bied ik graag een podium. Ook ben ik bezig met een avond over Geld en Cultuur/Kunst speciaal voor artiesten, muzikanten en/of kunstenaars....

Kàntelen
Juist nu is het podium bieden aan kàntelorganisatie's van belang. We leven in een periode van kànteling.

Van burgerparticipatie bij overheidsinitiatieven, naar overheidsparticipatie bij burgerinitiatieven.
Als Nachtburgemeester/V zet ik graag burgerinitiatieven in het dag- èn maanlicht. Burgerlijke ongehoorzaamheid is soms juist nu onontkombaar. Dit zet ik graag op de kaart.

Op 18 juli ben ik, Godelieve Engbersen,  1,5 jaar Nachtburgemeester, ook ben ik dan jarig!

Dit vier ik graag met alle inwoners van Tilburg,  in ons pràchtige Wijkcentrum de Boomtak. Als kadoo bied ik de stad en bezoekers een optreden aan van één van mijn favoriete zangers van de CD Alle 013 goed! Namelijk de muzikant Frans van der Meer, zijn compagnon Leon van Egmond is ook van de partij. Maar ook andere artiesten zijn welkom, of (oud)-staddichters . Qua transparantie. Voor Frans heb ik budget, andere artiesten krijgen eeuwige roem, wat bonnen en zeker ook een kadoo van de weggeeftafel....

Zie deze avond als een soort open podium. Wel moet er ook ruimte zijn om lekker samen te praten, dus laat me weten als je die avond iets ten gehore wil brengen. 

Vanaf 17.30 welkom.
WIl je nog iets meenemen voor het avond eten? Hier geldt het principe van BYO (Bring Your Own). Iedereen neemt iets te eten mee, voor jezelf en voor je buurman/vrouw. Dan is er genoeg voor iedereen. Kosten van je drankjes zijn wel voor eigen rekening. De prijzen aan de bar zijn schappelijk!

Kadootje meenemen mag! Dat kadootje is dan niet voor mij, maar zetten we neer op de weggeeftafels.
Dus alle bezoekers en artiesten en muzikanten kunnen met een kadootje naar huis gaan. 

Voel je welkom op mijn verjaardag + het 1,5 jarig Nachtburgemeesterschap.
Een avond waar we ook kunnen brainstormen over het Nachtburgemeesterschap/V herfst/winter 2013.  

Godelieve Engbersen, Nachtburgemeester/V Tilburg.

Meer weten over het fenomeen Nachtburgemeester?

http://nl.wikipedia.org/wiki/Nachtburgemeester

1,5 jaar o.a. lezing met Lowie van Gorp (over rouw); film en lezing met Paul Hendriksen; Spreekstal meester voor kindertehuis in Nepal;  The Green Quest etc
 http://tilburgers.nl/godelieve-engbersen-nachtburgemeester-dromen-is-doen/

.http://tilburgers.nl/nachtburgemeester-tilburg-kijkt-terug-op-eerste-zes-maanden/

 

Extra : welkom

« Ga terug

 


Godelieve Engbersen, Water is Life,